Wednesday, 27 February 2013

Ego dengan penuh kasih sayang

Assalammualaikum..
Salam Sejahtera..

    Tiada kata secantik bahasa...blablabla...*nyanyi*

Ego
ber-EGO-an
Ego-Egoan

    Ye..perempuan cakap lelaki ego, lelaki cakap perempuan ego.. tapi bagi saya la kan..dua-dua ada sifat ego..sama ada pandai hide-kan atau kurang cerdik sampai tunjuk kat semua ego dia yg tinggi melangit sampai org taknak dekat. -.-

    Dalam kehidupan berpasangan,seboleh-bolehnya kurangkan la ego tu..ni tak asal bergaduh je memasing senyap seribu bahasa.. 
'arghh! kau yg buat salah! kau kene pujuk!'
'Aku lelaki, apa barang pujuk gf ni! malu la wei!'
'Asyik-asyik aku pujuk! Mengada punye perempuan'


    Tak salah ego ni..tapi memandai-mandai la..ni tak even kekasih buat salah & perlukan kekasihnya pun still tak diperlukan.. macam mana ek nak get along sampai gerbang perkahwinan kalau masing2 taknak ambil sikap saling memahami, open minded..blabla..haih.

    Kawan saya cakap pasangan dia ego..bila ada taknak dicari.. dan bila takde baru melilau call,msg..inikah perhubungan kasih sayang yg kita perlukan? Saya memang angkat tangan kalau mcm ni..baru couple dilayan mcm nak tak nak.. kalau dah kahwin? tidur sebelah pun buat tak kenal! haa..achano? time tu nak menyesal pun dah tak guna lagi.. *malas nak fikir kemungkinan tu..walaupun dah tersebar dalam kepala*

    Macam-macam definisi ego boleh kita ungkapkan..tapi saya kitarkan dalam perhubungan saja. Buang ego sikit-sikit demi relationship yg berkekalan..Tak guna tanam ego sampai tumbuh cendawan. berpada-pada jgn sampai menyakitkan org lain..

Simple dimple..guna ego bila time perlu je..contoh:
- time orang jual barang & paksa kita beli.. lol. then sila tunjukkan ego korang dekat dia..jgn maki udah le..tak baik k? ;)

   wuraitsoraits..

The end story morry
Thankyou masak gulai kari ikan kayu

Happy Reading korang.

Peminat Tegar

Assalammualaikum..
Salam sejahtera..


    Gila..gila.. last update entry 13 feb ritu.. -.- apsal malas lak skng ni..? Ni semua pasal lappy cinonet tu tak boleh detect wifi..harus ke berebut modem juga pc dgn ibu setiap hari? Dapat bukak kejap pun sebab ayat nak harvest game di facebook.. lol.. mueh mueh.. :p so mmg tak la dpt bukak lelame..sbb kalau lama ibu akn tegur "dah ke belum?" ye la..peminat tegar Aaron Aziz le katekan..

    Hmm..
Aaron Aziz..
AA
aren ajiz..

Sekarang ni ibu dah tak malu nak bercerita pasal keBAGUSan lakonan Aaron Aziz ni sebab MakLong biras ibu..kakak ipaq ayah..wife PakLong abang sulung ayah.. eh.. -.- okay sambung balik! Disebabkan MakLOng pun peminat tegar AA nih! humakaih..

Tepuk tangan ramai-ramai plz! hoyeah!


    And baru-baru ni ibu, n her anak.. eh.. my adik lelaki beserta erin pergi tengok wayang. Ala..yg AA berlakon tu.. Kerat 14..well tajuk mendebarkan.. Tapi ibu ckp ceritanya best.. ye la! dh minat..tak best pun ckp best ye dak..? hahaha.. 

Drama Adam&Hawa as Pilot hensem yuuu~ mueh mueh

 sedikit gambar dari filem Kerat 14:





Sedikit sinopsis dari Kerat 14:
    Kerat 14 merupkan sebuah filem suspen misteri dan aksi yang bermula dari kisah percintaan Haziq(Aaron Aziz) dan Nuzara(Siti Saleha). Haziq dan Nuzara merupakan pasangan kekasih dan Haziq amat menyayangi Nurzara namun Haziq terlibat dengan aktiviti sosial dan tidak disenangi oleh Nuzara. Dalam masa yang sama Aril(Ali Arami) muncul dan mula tertarik dengan kecantikan Nuzara ketika Nuzara dan Haziq berada di salah sebuah kelab di Kuala Lumpur. Satu tragedi ngeri yang tidak disengajakan telah berlaku dalam kisah cinta Haziq dan Nuzara dan penyiasatan dilakukan oleh ASP Razman. Siapakah yang menjadi mangsa dalam kisah percintaan Nuzara dan Haziq dan dapatkah Aril memiliki cinta Nuzara dan mampukah Haziq mempertahankan cinta dan kasih sayangnya pada Nuzara.


Aaron Aziz-Haziq (Main Actor/Actress)
Siti Saleha-Nurzara (Main Actor/Actress)
Fouziah Ghous (Main Actor/Actress)
Ali Arami-Aril (Supporting Actor)
Zamarul Hisham-ASP Razman (Supporting Actor)
Arash Mohd (Supporting Actor)
Azhar Jb (Supporting Actor)
Arrora Salwa-Pegawai Polis (Supporting Actor)

ini semua saya copy dari sini. :)



okay..cinta 3segi..biasa la kot..hehe.. tgh tak sabau nak tgk Rockuu! yeay!



Haha..tu je buat masa ini..

Thankyou makan kuih bahulu.

Happy Reading korang~








Wednesday, 13 February 2013

Kahwin dan Anak

Assalammualaikum..
Salam sejahtera ye~

    Ini baru ada masa nak update blog..coz masa byk terbuang dgn game..YES! game yg menjalar dan menjadi virus buat segelintir pemilik akaun FACEBOOK.. oke..okey..okay..bukan nak cerita tntg game lagi.. tapi tntg saya dan kawan2.. *motif?* maaf memang ade motif..

    Saya adalah manusia yg malas nak pergi kenduri kahwin ni..or anything yg mengaitkan dgn menaik taraf hubungan sesama pasangan.. *ceh ayat* tapi saya sangat-sangat-sangat..SANGAT tak berapa gemar dgn pertanyaan org..saya tahu korang pun pernah rasa..

contoh:
  • "Tasha, bila nak kahwin ni? Nak tunggu anak raja dtg meminang ke?" -oh yes..please..please..suruh anak raja tu dtg minang ea? *tangan didada mata ke atas*
  • "Sampai bila nak hidup macam ni Tasha? Tak teringin ke nak ade laki sendiri?" -gila tak nak?? cuma.......blurrrrrrr... -_-
  • "Tasha, ko tu dah umur berapa? Ko tu bukan selamanya muda ye?" -btw..thanks ingatkan gue! saya tahu..takde selamanye kita muda!
  • "wei Tasha..ko tahu si polan..polan tu nak kahwin dah? Laku dia..aku pun laku..tak macam ko..pergi mandi air bunga la sha oi! #hehehehahaha!" -excuse me! anda siapa nak ckp saya tak laku ke what ever? mandi air bunga? kelakar nye cik kak oiii..
   Sedih gila dgn tanggapan org..meh sini aku pekap mulut org yg celupar! hamboi..emosinya sayep! :p




Macam mana kalau dah kahwin?
  • Lama kahwin takde anak - "Bila lagi ko nak ade anak sendiri Bedah? Leha baru 3bulan kahwin dah 2bulan mengandung" 
  • Anak baru sorang - "Bedah oi..anak si Tipah tu dah tiga..idak reti ke nambah lagi sorang? kesian si Ikram tu nak jugak dapat adik..blablablabla"
  • Anak sorang: lelaki - "Bedah oi..! bilanya nak dpt ank pompuan..boleh buat peneman kamu"
  • Anak sorang: perempuan - "Kamu tau si Tipah tu..sepasang anaknye..laki pompuan..ha..kamu tu bila nak tambah anak lagi? Kesian Mahat tu. Nak jugak teman main bola, ye dak?"
Ha! ini baru sorang! kalau dua?

  • "isk kamu ni Bedah..dua je pun anak..ce tambah anak..rezeki tu anak ramai..idak le nengok dua je..dah tua seronok tgk anak ramai..dapat lak cucu..raya meriah Bedah oiii"


Hahahaha~ tu la ayat kalau dapat anak..satu salah, dua salah, tiga salah..perempuan salah, lelaki salah.. abis tu nak team bola..?

    Sekarang ni bukan makcik2 yg sebok! tapi pakcik2 pun byk gak.. Please la..dari ckp mcm tu,why not korang doakan agar mereka..err..kami dapat apa yg kami hajati? 
   Setiap orang nakkan kebahagiaan dunia dan akhirat.. Takde siapa yg nakkan kehancuran.. Apakata ambil langkah bijak dengan mendoakan rakan-rakan kita, bukan hina.. sedih tau! saya byk kenal org mcm ni.. :(

    Bagi yang takde rezeki, bukannya mereka tak teringin nak ada anak..tapi dah takde rezeki..dah cuba macam2 tapi takde ape2 jugak..so how? Pelan-pelan kayuh, usaha..bukan pakai mulut pokpekpokpek..bukannya dgn membebel boleh mengandung terus! -_-
 
    Macam mana lepas kahwin, then beranak pinak tapi tak mampu nak jaga? Serah kat org buat ank angkat? hmmm..Takpun sekolah mereka terabai.. Pokok pangkalnya..biar mampu..jgn tak lalu..

Masak gulai si ikan keli,
Gulai dimasak utk hidangan;
Kita hidup ni hanya sekali,
Mestilah nak cari yang betul-betul sepadan.

ewahh..cakpung cakpung..

Sekian..thankyou ikan kayu..

Happy reading korang.


Thursday, 7 February 2013

Repair..touch up

Assalammualaikum..

Salam sejahtera..

Ini yang digambarkan blog saya sekarang ni.. repair..touch up sampai hati puas..! puas! puas!
heu heu heu -_-'


*muke pengsan*
+
tersibuk + buat-buat

Selamat makan tengahari *bw tghari*
malam..selamat dinner..
dan seterusnya..

wokehmokeh

Happy Reading Korang

Unmotif entry

Assalammualaikum..
Salam sejahtera..
dan!
-
-
-
*angkat kening, juihkan bibior sambil sengetkan mulut* = perilaku buruk
An nyung ha se yo!!

Perghh!!
Nampak sangat dah gila K-Pop!

Ibarat ludah langit jatuh tercoit kat muke.. *iyeks*
heuheuheu..

Motif entry jam 10pagi ni? takde motif..
cuma
nak
taip
aje

Tahun ni macam banyak planning dah di atur..Kalau takde halangan insyaAllah semua planning tu akan menjadi..kot..kot la..kot..
*pandang dinding..tarik napas kuat-kuat..lepas slow-slow*

kepala ni macam ada byk idea pulak..! cess..sabar..sabar ideaku! sila tawaf dulu dalam otak..after tu bukak khemah dalam nun..jangan check out dulu!
mueh mueh mueh

Ptg-ptg karang nak BW serata pelusuk blog..nak follow mane yg dah follow budak baru ni.. baru tak baru la..masuk ni dah dekat 5blog dah dibuat..semua di delete..alasan 
+ sibuk +
+ malas +
+ kering idea +
+ banyak fikir makan +
pun terciptaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... *marah kehape?*

Mengharapkan agar kali ini blog ni bertahan sampai ------- *taktau*

Fine..sekian entry cabuk dipagi hari..

Makan karipap kentang dipagi hari..bak seketul sini.
-unmotif-

Wokiezdokiez..

Happy Reading korangz.

Pentingnya beradab

Assalammualaikum..
Salam Sejahtera..

  Hello korang! 
  Tajuk boleh tahan! Macam sekolah lak.. -_-'

    Apa rasa korang bila tetiba orang tegur atau panggil korang dengan 'Hoi!' 'Wei' 'Weh' ? *muehehehehe* ada rase nak ganyang?? Lagi BEST bila di 'swit-swit' Saya ni sweet sgt ke? LOL ngeh-ngeh *tangan didada mata pandang ats* atauPUN, saya ni tikus?!! Hamboii laaaaaaaa!!

Sebagai contoh:
"Hoi..ini ada jual tak?" -terpikat mak ni nok!
"Wei, topap maxis 3ringgit" -ceh..topap 3hengget je.Berlagak mengalahkan topap RM100.. ~_~ 
"Weh..weh..bagi ini 5ringgit" - Lol..mane boleh main bagi! bayar la! :p
"*bunyi*swit..switt* (muncungkan bibioq dan sedut angin ke dalam..btw..dah belajar cara ni)-sambung- *bunyi* hai..leh kenalan..?" - dahhhsyattt..belajaq bahasa tikuih ka ceq?
Dan yg paling best sekali..bila malas nak bukak mulut..main ketuk je cashier kuat-kuat..lepas tu tunjuk duit..
-_- eleh..macam la org hadap sgt dgn duit awk tu!
rase nak tumbuk je org macam ni..
Cubalah beradap sikit
"Kak..yang ini ada jual tak?" - kan sejuk hati ni..jawab dengan gumbira lagi.
"Dik..akak nak topap RM3" - ^_^ boleh kak..
"Hai awak..leh kenalan" -LOLOLOLOLO..hahaha..dah tentu boleh dong! oh.. maaf..nanti encik beliau cakap saya gatal.. :p
Apa rasa kita bila org buat mcmtu kat kita? marah? geram? semua beruli-uli kan? so dah tau jgn buat mcm tu kat org lain..Tak beradab bila panggil pelayan dengan bunyi tikus! Cuba kita jadi pelayan tu? Marah tak? So..pepaham sendiri la..
 
Cerita saya:
    Saya pernah kerja di PizzaHut slps habis kolej..Biasalah baru masuk tak reti sgt nak serve customer..Wajib lepas tulis order kita kena bacakan order cust balik..so..saya dgn segan+malu+shy+takut pun buat rutin tu..u know what? Budak2 tu ajuk balik kot?! + gelak-gelak.. SO BIADAP!! Nak diikutkan saya boleh je sound,tapi apakan daya..saya bekerja je disitu..so sabar dan senyum je la..
    Kalau la saya jahat..saya dah tuiii-tuii kat pizza diaorg tu! hahaha..but takkan nak buat camtu..tak baik kan?
Muka suci depan

Dalam hati Allah je yg tahu

    So kawan-kawan *hamboi!* huehuehue - Tak kira dengan siapa,dimana kita ni sama je..Adab sesama manusia tu penting. Tak mati nye kalau beradab ni.. Arghh..malas ngomong lebih..mak tak kuasa nak bagitahu..

'Sendiri makan pengat sendiri mau ingat'

Sekian bebelan tgh malam..
see u tumolo..InsyaAllah..

Woraits bebeh.

Happy Reading ye korang.

Macam biasa,picture cetakrompak dari abam GOOGLE

 

 
 
 

Tuesday, 5 February 2013

Senyum itu sedekah

Assalamualaikum..
Salam sejahtera..


Sebelum meneruskan agenda..err.. cerita pada hari ini..bangun dan senyum lebar sambil menyanyikan lagu ini.. 
SENYUM

Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum

Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...




Sila sengih macam ni~ thehehe.. ngeh-ngeh

Senyum.. tak salah senyum.. tapi tengok la tempat, suasana.. takkan la org tgh dirundung musibah korang leh bantai senyum.. tak pasal2 korang senyum sampai ke hospital..~ aww! ganas..

Saya ni antara manusia yg suka senyum.. kdg2 kalau mood tersangat baik..haa~ melayan la kau dengan senyum nih!

Ape plak senyum tu gatai? Senyum tu sedekah..pahala kan..Nabi Muhammad s.a.w. pernah berkata bahawa "Senyum kepada saudaramu adalah sedekah"

Tapi risau gak nak main senyum2 ni, takut tersalah senyum kat suami org..tak pasal2 dituduh menggatal dgn laki org.. ngeh-ngeh

Senyum tu awet muda.. dikatakan dengan sentiasa senyum juga memanjangkan hayat.. tapi siapalah kita nak mementukan ajal maut seseorang kan..?

Tips belajar senyum
1- duduk/berdiri menghadap cermin.
2- sila belek muka dihadapan cermin.
3- tarik nafas.
4- lepaskan nafas dengan lembut jangan ganas sangat. 
5- pandang cermin dengan pandangan menawan sambil berkata 'cantik/hensem gak aku kan?'
6- ulang sebanyak mungkin.
7- dah sah2 anda akan tersenyum..nah..
olololo~ manisnya..manisnya senyuman mu..aww

amacam? dah boleh kan? btw saya pun cantik gak. tak malu! sape lagi nak puji diri sendiri kalau bukan diri kita sendiri? jangan dok cakap depan org..nnt dikatakan perasan lak.. terapi tu..

dan yg paling penting senyum biar ikhlas.. kalau hati marah..senyum tu macam nak tak nak je..jangan cepat marah..jangan selalu marah nanti cepat tua.. so.. senyum  je selalu..nanti muda je selalu..

comelnya senyum..hahahaha

*ini entry sesaje*

okiesdokies.

Happy reading korang..

Picture pinjam dari pakcik google.



Sunday, 3 February 2013

Belasah teman wanita, Motif?

Assalammualaikum..
Salam sejahtera..
errr~ (ucapan dalam bahasa korea plak) *taktahueja* 

-Entri subuh hari- mueh mueh mueh

    Tajuk boleh tahan..entri ni nak post haritu lagi..tapi terpaksa berebut modem dgn CikTie yg asyik je Aaron Aziz *tangan didada mata ke atas* Tgk Wanita Hari Ini..tajuknya lebih kurang tajuk entri ni..tapi bahasa lebih ayu lagi..agak lembut..arghh!

Oh..bahagianya


   Siapa la yg tak nak kebahagiaan? Cuma dah nasib badan dapat teman lelaki kaki pukul..takpe korang.. baru teman lelaki..boleh blah kot..ape? sayang??!! sanggup tahan sakit? maki? -_-

Ini ceritaku.
   Dipanjangkan cerita la..baca korang..ini untuk pengajaran bukan pengaiban okeh?! *okay sila sambung Tasha!* 
    1day saya lepak2 kat rumah member ni (seorang perempuan!)..saje la ptg2 isi masa lapang sambil gossiping *hewhewew* sedang kusyuk berbual hpn dia berbunyi..dia tgk..then dia buat bodoh sambil berkerut muka, macam menggelabah pun ada..banyak kali gak la..then dia decide pick up gak call tu... Cuma dgr dia ckp.."hurmm..ye la". Tak lama lepas tu bunyi org ketuk pintu. Member ni bangun dan terus bukak pintu..Tiba-tiba dia jerit..huk aloh..rupa-rupanya teman lelaki dia..ditariknya member masuk bilk dan terdengar la bunyi pekikan dan dush..gedebak..maaf..nangis semua ada..saya punya la risau..ketuk pintu pun tak berani..akhirnya saya call housemate dia dan kakak dia..punyalah diaorang ketuk pintu..bagai nak roboh pintu tu! tapi, tak jugak dibukak..
    Dalam 1/2j tetiba keadaan riuh tu jadi senyap..pintu bilik dibukak..keluar la si bf dengan muka selamba sambil menyalakan sebatang rokok! Damn! Muka sgt selamba! muka gua macam marah nak terkam..tapi tak berani~ huhuhu..
   Lepas tu keluar la member dgn keadaan serogoi .. -_- Muka sgt babak belur..err..muke lebam2..badan lebam..si member cakap dia bertumbuk, bersepak terajang.. Aduhai..
   Kami ajak pergi balai buat report..mula-mula..OKAY..tapi lama lepas tu.. "Sori la korang..aku taknak buat report..aku sygkan dia.bukan apa dia marah aku lambat angkat call." Aha..? What? Lambat angkat call sampai makan kaki tangan..? Tak sanggup aku!

OHOIII~!! itu bukan syg kaklong oii..itu ganyang! 

   Sampai bila kita sanggup dibelasah teman lelaki? Suami? teman wanita? erk?! ade ke? hewhewhew.. 
  • Kenapa kita taknak pertahankan diri? 
  • Kenapa kita tak nak buat report?
  • Kenapa kita sanggup bertahan?
  • Kenapa kita tak nak buka mata?
  • kenapa?
  • kenapa?
  • Kenapa?  




-
-
-
-
So persoalannya sampai bila kita sanggup jadi mangsa? Sampai dia dah jadi suami? kenal hati budi dulu sebelum ambil apa2 keputusan..tak kesian ke kat mak ayah, family kalau apa2 jadi kat kita?
-
Just because of cemburu kita kena lanyak macam bantal peluk..kasut..
Sedih..
sedih sesungguhnya..

KERANA SAYANG NYAWA MELAYANG

Okaylah korang..

Happy Reading U'olls.

serogoi - loghat Perak - Serabai, tak terurus, selekeh

Picture ehsan si Pakcik Google.


Friday, 1 February 2013

Hantu Kak Limah 2: Husin,Mon Dan Jin Pakai Toncit

Salam 1 Malaysia.
:)

Yes! Next movie dari Mamat Khalid..pengarah popular dari filem meletooppp Zombi Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah. Filem yang diberi nama Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit ni kiranya macam sambungan 2 filem tu.. Heronya seperti biasa Awie sbg Husin dan Ezlynn memegang watak sebagai Mon. Selain itu..khabarnya ini adalah filem terakhir Allahyarham Zami Ismail. Al-Fatihah untuk Allahyarham Zami Ismail.

Ok..ok..sebelum tu mari tonton dan layan Teaser Hantu Kak Limah 2: Husin,Mon dan Jin Pakai Toncit.

Terbitan Tayangan Unggul

Tengok promo ni pun dah tergelak, apatah lagi tengok full.. so mari beramai-ramai penuhkan pawagam pada 7 Feb 2013 ni.. :D

Sinopsis: Beberapa tahun yang lalu, selepas kejadian "Hantu Kak Limah Balik Rumah," Husin yang telah muflis akibat ditipu Skim Cepat Kaya di Singapura, telah kembali semula ke Kampung Pisang. Di Kampung Pisang Husin berjumpa semula dengan geng lamanya & juga Mon, kekasih lamanya sewaktu Kampung Pisang dilanda Zombi. Namun beberapa hari selepas itu, Kampung Pisang dilanda peristiwa-peristiwa aneh, Nampaknya sejarah misteri 45 tahun dahulu telah kembali.

Kejadian kehilangan lelaki-lelaki teruna di kampung itu kembali menghantui. Dalam kekecohan itu, Kak Limah yang sudah pulih sepenuhnya, sibuk merancang rombongan ke Singapura & mempelawa Husin menjadi pembantunya, namun begitu, masalah semakin rumit apabila Husin sendiri didapati hilang dari rumahnya. Rakan-rakannya Ucop, Wan Kaswi, & Nazari SMK gagal mengesan dimana Husin Berada. Yang tinggal hanyalah Mee Maggi Singapura. Didalam kekecohan itu muncul Dr. Samsudin yang mendakwa mampu mengesan dimana hilangnya Husin. Apakah sebenarnya Berlaku??? Siapakah Yang Menculik Husin??? Nantikan kemunculan Hantu Kak Limah 2: Husin Mon & Jin Pakai Toncit di pawagam pada 7 Februari 2013


Barisan Pelakon :
Awie - Husin
Ezlynn - Mon
Shy8 - Usop
Rashidi Ishak - Dr. Samsudin
Delimawati - Kak Limah
Zami Ismail - Pak Abu
Man Kadir - Pak Jabit
Azwan Annuar - Wan Kaswi
Dewa Sapri - Cik Purnama
Nazari - Nazari SMK
Zainuri - Zulfekar
Adam Khalid - Adam
Adi Shamsul - Adi Tengelam Timbul
Afdlin Shauki - Wahab B

Mari layan gambar-gambar filem ni.. :)











okay.. Mari ramai-ramai penuhkan pawagam pada 7 Februari ni ea?

Wokiezzz~

Happy Reading u'olls.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...