Wednesday, 13 February 2013

Kahwin dan Anak

Assalammualaikum..
Salam sejahtera ye~

    Ini baru ada masa nak update blog..coz masa byk terbuang dgn game..YES! game yg menjalar dan menjadi virus buat segelintir pemilik akaun FACEBOOK.. oke..okey..okay..bukan nak cerita tntg game lagi.. tapi tntg saya dan kawan2.. *motif?* maaf memang ade motif..

    Saya adalah manusia yg malas nak pergi kenduri kahwin ni..or anything yg mengaitkan dgn menaik taraf hubungan sesama pasangan.. *ceh ayat* tapi saya sangat-sangat-sangat..SANGAT tak berapa gemar dgn pertanyaan org..saya tahu korang pun pernah rasa..

contoh:
  • "Tasha, bila nak kahwin ni? Nak tunggu anak raja dtg meminang ke?" -oh yes..please..please..suruh anak raja tu dtg minang ea? *tangan didada mata ke atas*
  • "Sampai bila nak hidup macam ni Tasha? Tak teringin ke nak ade laki sendiri?" -gila tak nak?? cuma.......blurrrrrrr... -_-
  • "Tasha, ko tu dah umur berapa? Ko tu bukan selamanya muda ye?" -btw..thanks ingatkan gue! saya tahu..takde selamanye kita muda!
  • "wei Tasha..ko tahu si polan..polan tu nak kahwin dah? Laku dia..aku pun laku..tak macam ko..pergi mandi air bunga la sha oi! #hehehehahaha!" -excuse me! anda siapa nak ckp saya tak laku ke what ever? mandi air bunga? kelakar nye cik kak oiii..
   Sedih gila dgn tanggapan org..meh sini aku pekap mulut org yg celupar! hamboi..emosinya sayep! :p




Macam mana kalau dah kahwin?
  • Lama kahwin takde anak - "Bila lagi ko nak ade anak sendiri Bedah? Leha baru 3bulan kahwin dah 2bulan mengandung" 
  • Anak baru sorang - "Bedah oi..anak si Tipah tu dah tiga..idak reti ke nambah lagi sorang? kesian si Ikram tu nak jugak dapat adik..blablablabla"
  • Anak sorang: lelaki - "Bedah oi..! bilanya nak dpt ank pompuan..boleh buat peneman kamu"
  • Anak sorang: perempuan - "Kamu tau si Tipah tu..sepasang anaknye..laki pompuan..ha..kamu tu bila nak tambah anak lagi? Kesian Mahat tu. Nak jugak teman main bola, ye dak?"
Ha! ini baru sorang! kalau dua?

  • "isk kamu ni Bedah..dua je pun anak..ce tambah anak..rezeki tu anak ramai..idak le nengok dua je..dah tua seronok tgk anak ramai..dapat lak cucu..raya meriah Bedah oiii"


Hahahaha~ tu la ayat kalau dapat anak..satu salah, dua salah, tiga salah..perempuan salah, lelaki salah.. abis tu nak team bola..?

    Sekarang ni bukan makcik2 yg sebok! tapi pakcik2 pun byk gak.. Please la..dari ckp mcm tu,why not korang doakan agar mereka..err..kami dapat apa yg kami hajati? 
   Setiap orang nakkan kebahagiaan dunia dan akhirat.. Takde siapa yg nakkan kehancuran.. Apakata ambil langkah bijak dengan mendoakan rakan-rakan kita, bukan hina.. sedih tau! saya byk kenal org mcm ni.. :(

    Bagi yang takde rezeki, bukannya mereka tak teringin nak ada anak..tapi dah takde rezeki..dah cuba macam2 tapi takde ape2 jugak..so how? Pelan-pelan kayuh, usaha..bukan pakai mulut pokpekpokpek..bukannya dgn membebel boleh mengandung terus! -_-
 
    Macam mana lepas kahwin, then beranak pinak tapi tak mampu nak jaga? Serah kat org buat ank angkat? hmmm..Takpun sekolah mereka terabai.. Pokok pangkalnya..biar mampu..jgn tak lalu..

Masak gulai si ikan keli,
Gulai dimasak utk hidangan;
Kita hidup ni hanya sekali,
Mestilah nak cari yang betul-betul sepadan.

ewahh..cakpung cakpung..

Sekian..thankyou ikan kayu..

Happy reading korang.


6 comments:

  1. salam... betul sangat ape yang awak ckap ni..kahwin salah, tak kahwin pun salah...orang asik nak kpochi saje.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm~ kan..bengkak telinga dok dengar org sebok2 ni..hmm

      Delete
  2. Replies
    1. apsal..? kamu pun dh ader yg tanye ea..? :p hehehe..amboii~

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...