Thursday, 7 February 2013

Pentingnya beradab

Assalammualaikum..
Salam Sejahtera..

  Hello korang! 
  Tajuk boleh tahan! Macam sekolah lak.. -_-'

    Apa rasa korang bila tetiba orang tegur atau panggil korang dengan 'Hoi!' 'Wei' 'Weh' ? *muehehehehe* ada rase nak ganyang?? Lagi BEST bila di 'swit-swit' Saya ni sweet sgt ke? LOL ngeh-ngeh *tangan didada mata pandang ats* atauPUN, saya ni tikus?!! Hamboii laaaaaaaa!!

Sebagai contoh:
"Hoi..ini ada jual tak?" -terpikat mak ni nok!
"Wei, topap maxis 3ringgit" -ceh..topap 3hengget je.Berlagak mengalahkan topap RM100.. ~_~ 
"Weh..weh..bagi ini 5ringgit" - Lol..mane boleh main bagi! bayar la! :p
"*bunyi*swit..switt* (muncungkan bibioq dan sedut angin ke dalam..btw..dah belajar cara ni)-sambung- *bunyi* hai..leh kenalan..?" - dahhhsyattt..belajaq bahasa tikuih ka ceq?
Dan yg paling best sekali..bila malas nak bukak mulut..main ketuk je cashier kuat-kuat..lepas tu tunjuk duit..
-_- eleh..macam la org hadap sgt dgn duit awk tu!
rase nak tumbuk je org macam ni..
Cubalah beradap sikit
"Kak..yang ini ada jual tak?" - kan sejuk hati ni..jawab dengan gumbira lagi.
"Dik..akak nak topap RM3" - ^_^ boleh kak..
"Hai awak..leh kenalan" -LOLOLOLOLO..hahaha..dah tentu boleh dong! oh.. maaf..nanti encik beliau cakap saya gatal.. :p
Apa rasa kita bila org buat mcmtu kat kita? marah? geram? semua beruli-uli kan? so dah tau jgn buat mcm tu kat org lain..Tak beradab bila panggil pelayan dengan bunyi tikus! Cuba kita jadi pelayan tu? Marah tak? So..pepaham sendiri la..
 
Cerita saya:
    Saya pernah kerja di PizzaHut slps habis kolej..Biasalah baru masuk tak reti sgt nak serve customer..Wajib lepas tulis order kita kena bacakan order cust balik..so..saya dgn segan+malu+shy+takut pun buat rutin tu..u know what? Budak2 tu ajuk balik kot?! + gelak-gelak.. SO BIADAP!! Nak diikutkan saya boleh je sound,tapi apakan daya..saya bekerja je disitu..so sabar dan senyum je la..
    Kalau la saya jahat..saya dah tuiii-tuii kat pizza diaorg tu! hahaha..but takkan nak buat camtu..tak baik kan?
Muka suci depan

Dalam hati Allah je yg tahu

    So kawan-kawan *hamboi!* huehuehue - Tak kira dengan siapa,dimana kita ni sama je..Adab sesama manusia tu penting. Tak mati nye kalau beradab ni.. Arghh..malas ngomong lebih..mak tak kuasa nak bagitahu..

'Sendiri makan pengat sendiri mau ingat'

Sekian bebelan tgh malam..
see u tumolo..InsyaAllah..

Woraits bebeh.

Happy Reading ye korang.

Macam biasa,picture cetakrompak dari abam GOOGLE

 

 
 
 

4 comments:

  1. hahahaa..tau xpe....ni yang jenis main terjah j...mmg xleh nk blah la..so..adab 2 penting..tak kira bangsa...agama dan negara...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul..then baru la org respect kat kita ye dak..

      Delete
  2. Sy pun tak suka kalau org layan sy camtu. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..sesiapa pun sakit hati bila dpt layanan cenggitu..hurmm

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...